Świat pełen jest różnorodnych smaków, a przepisy na ciekawe potrawy zmieniają się wraz z upływem lat. Jedno pozostaje jednak niezmienne – ludzka ciekawość nowych odczuć i chęć poszukiwania ciekawych potraw. Nie każdy jednak wie skąd pochodzą różnorodne składniki, które uznawane są za codzienność Polaków. Prawdopodobnie jeszcze mniej osób może pochwalić się wiedzą dotyczącą narodowych potraw z Włoch, Nigerii, Brazylii czy też Turcji. Z książką “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” stworzoną przez Aleksandrę Mizielińską, Daniela Mizielińskiego oraz Natalię Baranowską łatwo można to zmienić
Różnego rodzaju smakołyki i potrawy z całego świata wzbudzają ciekawość i apetyt. Widząc je, chce się ich skosztować i przekonać się, czy są smaczne, czy też nie. Interesujące są również sposoby ich przyrządzania, jak i to skąd pochodzą poszczególne składniki posiłków. Dla młodych smakoszy wiele ciekawostek znajduje się w książce pt. “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu”