Światowe pyszności

Świat pełen jest różnorodnych smaków, a przepisy na ciekawe potrawy zmieniają się wraz z upływem lat. Jedno pozostaje jednak niezmienne – ludzka ciekawość nowych odczuć i chęć poszukiwania ciekawych potraw. Nie każdy jednak wie skąd pochodzą różnorodne składniki, które uznawane są za codzienność Polaków. Prawdopodobnie jeszcze mniej osób może pochwalić się wiedzą dotyczącą narodowych potraw z Włoch, Nigerii, Brazylii czy też Turcji. Z książką “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” stworzoną przez Aleksandrę Mizielińską, Daniela Mizielińskiego oraz Natalię Baranowską łatwo można to zmienić.

Potrawy z wielu stron świata w uroczej oprawie

Książka stworzona została dla dzieci w wieku od 9 do 12 lat i ma za zdanie wspomóc je w poznawaniu świata. Za jej sprawą odbyć można fantastyczną podróż po 26 krajach z różnych zakątków świata, poznać potrawy dla nich charakterystyczne, a także dowiedzieć się kilku rzeczy o składnikach i sposobie przygotowania. Ilustracje Daniela i Aleksandry Mizielińskich przeniosą każdego, nie tylko dzieci, wprost na pływający wietnamski targ, marokańską ucztę i do wielu innych, oryginalnych lokalizacji.

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” posiada niesamowitą moc uświadamiania dzieciom i dorosłym jak mocno związane są potrawy z kulturą, historią i naturą w danym kraju. Zawarte w książce przepisy, dzięki swojej prostocie, bez problemu wcielić można w życie. Przygotowanie wietnamskich naleśników, węgierskiego leczo czy przepysznych brazylijskich pralin zapewni każdemu, kto się w to zaangażuje mnóstwo rozrywki. Po niej natomiast przyjdzie czas na spróbowanie niecodziennych wyrobów.

Przyjazna struktura

Oprócz świetnej treści i przyjemnych dla oka ilustracji dużą zaletą książki jest również jej budowa pod względem struktury. W “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” spotyka się odrębne rozdziały poświęcone konkretnym krajom. Dzięki temu dzieci zyskują usystematyzowaną wiedzę ułożoną w logiczną całość. Każdy rozdział pełen jest informacji dotyczących składników, potraw i zwyczajów panujących w danym miejscu. Wszystkie one podawane są w formie przystępnych ciekawostek. Dwa łatwe przepisy z każdego kraju zapewnią dzieciom motywację do próbowania nowych dań i zaangażowania się w przygotowywanie ich.

Oś czasu, spis treści i indeks wesprą każdego w poszukiwaniu konkretnych informacji, które zawarte zostały na 112 stronach. 

Książka łączy w sobie ciekawe, estetyczne ilustracje z dużą dawką wiedzy. Jest ona jednak przedstawiona w sposób wyjątkowo przystępny dla dzieci. Dzięki ciekawostkom z całego świata zainteresuje również dorosłych i stanie się pretekstem do wspólnych eksperymentów kuchennych.

Szkoła autorstwa pvproductions - pl.freepik.com