Smaczna lektura dla najmłodszych łasuchów

Różnego rodzaju smakołyki i potrawy z całego świata wzbudzają ciekawość i apetyt. Widząc je, chce się ich skosztować i przekonać się, czy są smaczne, czy też nie. Interesujące są również sposoby ich przyrządzania, jak i to skąd pochodzą poszczególne składniki posiłków. Dla młodych smakoszy wiele ciekawostek znajduje się w książce pt. “Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” (https://www.taniaksiazka.pl/daj-gryza-smakowite-historie-o-jedzeniu-p-1445590.html).

Co jedzą w innych krajach?

Przekonać się o tym można zaglądając do tej książki. Autorzy zabierają dzieci na wyprawę kulinarną do 26 krajów ze wszystkich kontynentów. Ta edukacyjna podróż odkrywa przed nimi niesamowity świat smaków. Co kraj, to obyczaj – to powiedzenie odnieść można także do przysmaków. Jedne są bardziej egzotyczne, inne mniej. Mimo to za wszystkimi kryje się jakaś ciekawa historia. Ziemniaki, czyli popularne warzywo w polskim jadłospisie, ma interesującą przeszłość. Obecnie jest tutaj pospolity, lecz nie zawsze tak było. Okazuje się, że pochodzi z odległego kontynentu. Podobnie sprawa ma się z pszenicą, która do Europy trafiła również z daleka. Oprócz poznawania składników wielu potraw i ich pochodzenia młodzi czytelnicy dowiedzą się jakie popularne dania są w innych krajach – np. we Włoszech czy Turcji. A jak jeszcze mało to czeka na nich też prawdziwy rarytas. W książce znajdą praktyczne kulinarne informacje. Dzięki nim przyrządzić będą mogli brazylijskie pralinki albo wietnamskie naleśniki. Już sam ten fakt sprawia, że ślinka cieknie, a kubki smakowe domagają się rozkosznej uczty.

“Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu” – kulinarna podróż dookoła świata

Apetyt wzrasta wraz z kolejną stroną tej książki. Została ona przygotowana bardzo starannie. Treść jest poukładana tematycznie – jeden rozdział, jeden kraj. Na osi czasu można z kolei ujrzeć, kiedy miały miejsce ważne wydarzenia lub odkrycia kulinarne. Poza tym wyszukiwanie informacji ułatwiają indeks i spis treści. Całość jest bogato ilustrowana. Obrazki są wizualnie przyjemne i utrzymane w lekkim humorystycznym tonie. Treść jest łatwo przyswajalna dla dzieci i ułożona tak, żeby czytanie nie męczyło. Wszystko jest zasługą znanych autorów książek dla najmłodszych – Aleksandry i Daniela Mizielińskich, którym w tej kulinarnej podróży towarzyszyła Natalia Baranowska.

Warto podarować tę książkę dziecku. Dorośli też mogą się świetnie bawić przy tej lekturze. W końcu nie muszą wiedzieć wszystkiego na temat tego, co jedzą na co dzień. Mają świetną okazją nadrobić zaległą wiedzę. Niezależnie od wieku na czytających czekają smakowite historie.

Szkoła - pvproductions - pl.freepik.com