Książka “Smakowite historie o jedzeniu” odkrywa przed dziećmi wiele kulinarnych sekretów

Nie tylko dorośli interesują się kulinariami i pochodzeniem wielu potraw. Również najmłodsi ciekawi są, skąd wzięły się dania na ich talerzach i składniki do ich przyrządzenia. Z myślą o nich powstała fantastyczna książka Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu z taniaksiazka.pl.

Ta książka to smaczna wyprawa w różne zakątki świata

Każda potrawa i jej składniki mają jakąś historię. Dzięki tej książce dzieci przemierzą wszystkie kontynenty, odwiedzając 26 krajów. Ta zaskakująca podróż dostarczy im cennych informacji. Każdy rozdział został poświęcony jednemu krajowi, krok po korku odsłaniając młodym osobom dużo tajemnic. Przytoczyć warto w tym miejscu kilka interesujących przykładów. Codziennie człowiek pije herbatę, której istnieje wiele rodzajów – zielona, czarna, biała, czerwona itd. Z kolei wszystkie one mają jedno źródło – przygotowuje się je z liści jednej rośliny. Dlaczego zatem mają one różny smak i kolor? Ten sekret ujawni się na stronach tej książki. Inną ciekawostką jest informacja o tym, jak przyrządzić lepszą i zdrowszą kukurydzę oraz tortillę. Nixtamalizacja jest procesem kulinarnym, który wynaleźli już Majowie. Na czym on polega i jak wpływa na lepsze właściwości kukurydzy? Dzieci dowiedzą się też, co sprawia, że kiszone ogórki i kapusta smakują tak, a nie inaczej. Podobnych fascynujących faktów jest w książce sporo i mogą one dostarczyć wspaniałej wiedzy młodym i dorosłym czytelnikom.

Od teorii do praktyki – czyli jak przyrządzić smaczne potrawy

Oprócz historii potraw i składników oraz ich pochodzenia są też przepisy na przyrządzenie smacznych posiłków – niektóre z nich są egzotyczne, innej bardziej znajome. Mapo doufu, salsa pomidorowa, tacos czy pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to niektóre z nich. Jest to wielką zaletą książki, ponieważ nic tak nie wzbogaca wyobraźni, umiejętności i poznania smaku potraw jak ich przyrządzenie. Połączenie wiedzy teoretycznej z praktyczną daje dzieciom wspaniałą możliwość własnoręcznego przygotowania posiłków. Oczywiście w zadaniu tym mogą pomóc im dorośli. Przepisy są opracowane w sposób zrozumiały i łatwy do wdrożenia. To zachęca i motywuje młodych kucharzy i kucharki do spróbowania własnych sił w gotowaniu.

Każda strona i rozdział tej książki to kulinarna przygoda. Jest ona napisana bardzo przyjemnie i bogato ilustrowana. To zasługa Aleksandry i Daniela Mizielińskich oraz Natalii Baranowskiej. Warto dać się ponieść kulinarnym fantazjom, które tak pieczołowicie zebrali i napisali autorzy. Po zakończeniu lektury z pewnością pojawi się chęć przyrządzenia i spróbowania różnych potraw.

Szkoła - zdjęcie utworzone przez pvproductions - pl.freepik.com